ЩО Е ТО ЗНАМОГИКА?

ЗНАМ + МОГА + ЛОГИКА = ЗНАМОГИКА

Това е логиката на знамогика - човека, който знае и може едновременно. Сигурно сте чели разказа на Елин Пелин за великаните Знам и Мога. Знам казва: „Трябва.“ Мога казва: „Ще бъде.“ И така със задружни усилия и воля пробиват скалата, за да прокарат път за хората. 

„Знамогика“ е създадена и развиваща се в реалната педагогическа практика система. Ние учим и сътворяваме в ход, защото животът е най-добрият учител. Споделянето на системата, заедно със специално разработените към нея безплатни онлайн образователни ресурси, е плод на нашия жест на добра воля към всички възрастни, които търсят интересни и качествени учебни пособия за децата си или за себе си, както и към всички деца, които са при нас, за да им дадем най-доброто, на което сме способни, и да ги подкрепим в стремежа им да реализират своята мисия тук и сега.
Тук методическите указания са сведени до интелигентния минимум, тъй като вярваме, че:

  • Един добър учител няма нужда да бъде ограмотяван на азбуката на професията. Той сам ще се досети как да приложи даденото и да подаде ръка на детето да навлезе в дебрите на познанието, преоткривайки своя свят.

  • Един прохождащ в педагогиката нов учител има нужда да изгради своя подход, да заговори на своя език, да създаде свой стил на взаимодействие с децата. Затова е добре да потърси своите опорни точки, своето най-добро качество, своя път за познавателно общуване с тях. Та нали доскоро и той е бил ученик?! Вероятно най-важният му урок от училище е бил този, че всеки се нуждае от време и пространство да усети себе си и да почувства къде, как, кога, защо... Валидни отговори на тези въпроси всеки получава сам - дори и учителят, и най-вече той, за да стане истински учител!

  • Един родител, който е искрено загрижен за детето си и познава неговите индивидуални потребности и особености (или най-малкото допуска какви са), интелигентно и интуитивно ще насърчи детето си да ползва пособията по най-добрия и подходящ начин, с неговото деликатно съдействие и сътрудничество при необходимост (а такава вероятно ще има, защото ученето е един от начините децата да привлекат вниманието ни към себе си и да потърсят теми за общуване с нас).

  • Едно дете, което е успяло да издири нашите ресурси и те са привлекли неговото внимание и любопитство, по силата на вроденото си желание за откривателство чрез действане и проучване, ще съумее да намери своя път към тайните и загадките на писаното и неписано знание (с нашето скромно нагледно-информационно съдействие).

 

 

Отзиви за система "Знамогика"

"Интересно и напълно приложимо в училище. Обучение чрез преживяване."
Милена Петкова (за "Изследователски дневник")

"На добър час и успешна учебна година! Благодарим Ви за прекрасните материали, които създавате!"
Bambina Bambinova

"Здравейте, днес случайно попаднах на Вашата система. Възхитена съм. Аз съм от Търговище...Работата си базирам на системата на Мария Монтесори и планирам дейностите си...Вашите виждания съвпадат с моите. С най-голямо удоволствие бих помагала за обогатяване на системата за деца от яслена, градинска и начална училищна възраст."
Севдалина Димова (Веселата детска къща)

"Благодаря! През последните 2-3 години използвах редовно вашите "неща"! Върхът сте!"
Цветомир Иванов

"Простота, естественост, сърцатост, вдъхновение... това открих и благодаря за подаръците без сметка... Живи и здрави!"
Анна Илиева 

 

"Аз съм Ви голям почитател и си личи 😊. Относно учебните материали и ресурсите.... Изключително
съм впечатлена от креативността, задълбоченото навлизане в материята и същевременно лекотата и
последователността, с която са поднесени всички теми. Аз работя с деца, които са със специални
образователни потребности. Използвам почти всички учебни пособия, някои от тях допълнително
модифицирам или пропускам (работата е индивидуална с всяко дете). Децата работят с интерес и с
малки стъпки усвояват нови знания и умения. Нагледността, последователността, кратките и точни
указания, възможността за практически упражнения са много важни за нашата успешна работа. Това
са критерии, които за съжаление липсват в традиционните учебници, помагала, пък даже и в
специалната литература (всичко е думи, правила, без никакво практическо приложение). Благодаря
Ви, че всичките учебни материали са съобразени и с нуждите на "специалните" деца и техните
учители
🌹."
Шермин Ахмедова

 

Образователни ресурси в нашето Знамогическо училище:

Включват пълни комплекти по математика, български език и околен свят от 6 до 8-годишна възраст, тематични развиващи и забавни ресурси, както и други електронни ресурси и възможности, разпределени по раздели, както следва:

  • раздел "Математика"

  • раздел "Български език"

  • раздел "Социално учене"  

  • раздел "Философия за деца"

  • раздел "Психология за деца"

  • раздел "Родинознание"

Знамогическото училище се намира в друг сайт. Там ще намерите посочените по-горе ресурси, които ви предоставяме напълно безплатно. Това е нашият жест на добра воля към всички знамогици по душа.

 

В основния сайт на система "Знамогика" се ориентираме към развиване на "живи" ресурси, т.е. тук се концентрираме върху работа по нашия блог "Живо училище". Там публикуваме непрекъснато интерактивни учебни и забавни игри, състезания и иновативни образователни практики.  

Ако искате да учите японски, руски, английски и български език едновременно, в Multilingua Znamogika сте попаднали на точното място. Тук ще откриете различни теми, с помощта на които да опознаете езиците и да научите за интересни особености на различните култури (в началото ще се фокусираме повече върху японския начин на живот и култура).  За да може да ползвате езиковите ресурси, трябва да сте се регистрирали на сайта.

 

Посете и Библиотека "Знамогика". Там има интересни, напълно безплатни е-книги, презентации, методически указания и др. Тя се попълва непрекъснато с нови ресурси, затова... следете редовно.  

 

 

Акцентът в нашата система е математиката


В началото бе математиката ;) Тоест, системата стартира със създаването на добре известните Ви учебни комплекти по математика. Защо математиката е толкова важна за нас?  Причината за това е огромното значение на математическите концепции за развитието на едно човешко същество. Споделям малко разсъждения по темата, които направих в една от публикациите си. Учителите с дългогодишен опит са забелязали, че занижената успеваемост по математика обикновено води до занижаване в стандарта на овладяване на учебния материал по всички останали предмети, както и до смъкване на общото познавателно ниво на класа. В същото време, когато едно дете „дръпне в развитието си” по математика, това неотменно води до пълна промяна в отношението му към ученето, към съучениците му, към самото себе си. 
Коя е тази „магическа” формула, която превръща математиката в разковниче за неговия успех?
Формулата на успеха тук е в самата характеристика на математическото познание, в неговата структура, логика, способност за конфигуриране и изграждане на познавателни схеми в съзнанието, в пряката връзка, заложена априори между математическия език и логика, и езика и логиката на света, който ни заобикаля.Всичко около нас е математика. Кодираният език на математиката е заложен във всяко същество – той е в конструкцията на възприятията му, в схемата на общуването му с другите, в конфигурацията на речта и мисленето му, дори във въображението му, създавайки структура на подреждане на образите, породени в неговото съзнание.
Има и друга причина. Ако създадете позитивна мотивация на едно дете към заниманията и дейностите, свързани с математика, то само започва да търси позитивната стимулация от математическата връзка в своите собствени самоинициирани дейности. Например започва да релаксира с някаква математическа забавна игра, или да търси хоби, в което математиката е неотменен компонент на действието, функционирането, подреждането или резултата от него.
Ако сте срещали деца със СОП, които срещат затруднения с математиката, вероятно знаете какво означава да нямаш базисна структура и организация на съзнанието за възприемане на информация от външния свят. Имате чувството, че пред вас стои компютър с объркани функции, от време на време губите достъп до системата, защото тя се самоизключва по свое усмотрение.Такива деца имат нужда от осигуряване на пълна верига от математически операции, с които да изясните дадена концепция. В обичайния случай децата пропускат по подразбиране много от логическите операции, водещи до конкретен извод или решение. Децата от визираната по-горе група обаче „губи връзката”, ако се изпусне дори едно звено, което е задължителна брънка от логическата верига. Вие не можете да знаете коя е тя, но веднага ще разберете по израза на лицето на детето или по някои поведенчески сигнали, че сте го „изгубили”, т.е. то вече е изпуснало логическата нишка. Да, нужна е много системна, методична, индивидуална, задължително позитивна, задължително на сравнително кратки отрязъци (сесии) работа с такова дете. Нужна е честа смяна на дразнителите, т.е. интеракция. Някои смятат, че тези деца са със забавено развитие. Всъщност, ако си направите труда да пообщувате истински с тях (стига да успеете да спечелите доверието им), ще разберете, че това са деца с изключително изострена сензитивност и блокова възприемчивост, т.е. техният тип интелигентност е друг, тяхната когнитивна концепция е устроена по друг начин. Тези деца имат нужда да възприемат цялата картина накуп, наведнъж, вкарвайки едновременно в действие всичките си рецептори и анализатори. Знаете ли защо толкова нашумяха и се популяризираха интерактивните методи и похвати на обучение? Защото те се оказаха спасителната формула за все по-увеличаващия се брой деца с подобен тип възприятия. В същото време те внесоха „свежа струя” в закостенялата учебна схема урок – преговор – тест, преподаване – питане – изпитване. Притеснението, което тези деца изпитват при този тип учебна организация, води до задънена улица в тяхното развитие. Те ни учат, че има и друг начин... И този начин е добър не само за тях, в частност, а и за другите - т.нар. деца в норма. Всъщност, в днешното интензивно, наситено време индивидуалните различия изпъкват толкова отчетливо, че все повече се затрудняваме да определим кое е норма и кое - изключение. Всяко дете е индивидуален случай и има своя вградена програма за научаване и за социално проявление. Неговата уникалност е и неговият принос в палитрата на живота тук и сега. Важното е това безценно камъче индивидуалност да блесне и да засвети в най-красивата си светлина. С надежда, че нашето Знамогическо живо училище ще помогне на повече такива скъпоценни камъчета да грейнат, за да сътворим заедно една нова Земя.  

   

                                                                                       Създател на система "Знамогика": Емилия Йорданова

СИСТЕМА  <<ЗНАМОГИКА>>