Търсене
  • Znamogika

Сезонни игри: Зима

Актуализирано: 25 янр 2020

Зимата е любим сезон на много деца. Тя ги омайва с белотата и чистотата си, с ледените пързалки и веселите снежни игри, с желанието да си поиграят и поекспериментират със сняг и лед. Да им дадем тази възможност да поиграят и да се повъргалят в снега и да им помогнем да проверят на практика това, което повечето от тях вече знаят за смяната на агрегатните състояния на водата в интересна, игрова форма. Нашите 12 идеи за зимни игри:

1. Правене на снежен човек.


2. Състезания с шейни.


3. Построяване на снежна крепост и игра със снежни топки, сюжетни игри.


4. Изграждане на снежен замък/дворец и украсяване с ледени висулки, осветяване с фенери и лампички и организиране на импровизирани сюжетни игри в него.


5. Оформяне на снежни ангели.


6. Детски хокей (ако е импровизиран, е още по-весел!).


7. Игра на фризби в снега.


8. Игра „Снежни зайчета”: криеница в преспите.


9. Игра „Следотърсачи”: разпознаване на следи (децата по отпечатъците на грайферите на ботушите да познаят на кого са следите; възможни са различни варианти за организация и различни правила).


10. Игра-експеримент „Цветни капки”: разтварят се в бурканчета различни бои и с пипета (или по друг подходящ за целта начин) се капват цветни капки върху снега.


11. Игра „Цветни пътечки”: по посочения в горната игра начин изграждане на свободно импровизирани „пана” върху снега чрез правене на „цветни пътечки”.


12. Игри-експерименти със сняг и лед: „Откривател”, „Какво ще се случи,ако...?”, „Опитай сам!”, „Предположѝ!” и др. Названията на игрите сами подсказват характера и начина на протичане на игровите опити. Учителят насочва, предполага, дори греши нарочно, за да предложи интересна и интригуваща загадка и стимулира детския откривателски интерес.


Приятна игра!


24 преглеждания0 коментари

Последни публикации

Виж всички

Юрски парк