Търсене
  • Znamogika

Сезонни игри: Есен

Актуализирано: 25 янр 2020

Игрите на децата през различните сезони се отличават както по динамиката на игровото действие, така и по идейния замисъл и средствата за неговото осъществяване. Децата живо улавят природните промени и недоловимо за възрастните адаптират своите нагласи и действия по един интуитивен и изострено сензитивен начин. Освен това за тях е характерна изключителната наблюдателност, резултат на способността им за „блоково възприятие” на околния свят. Този тип възприятие се изразява в получаването на комплекс от конкретни, детайлни впечатления и усещания при участието на всички рецептори и анализатори. Така получената цялостна (”блокова”) картина поражда серии от асоциативни образи и тяхното креативно подреждане в пъзел от идеи и инициативи за практическо опознаване и обиграване на заобикалящата ги реалност.

Ще предложим на вниманието ви цикъл „Сезонни игри“ – нашата селекция от весели, интересни и развиващи игри с децата.7 увлекателни есенни игри

Всяко дете с вещината на художник улавя великолепната игра на природата с багри и форми,които открива в колоритния пейзаж,в капещите листа,в плодовете и зеленчуците. Ето идеи за игри, на които децата се радват и сами инициират, ако им предоставим достатъчно интересна и разнообразна материална опора:


1. Правене на фигурки на животни и човечета от природни материали (жълъди, кестени, орехи, картофчета и др.) и включването им в спонтанна игрова изява (игри етюди и импровизации).


2. Нанизи (гердани и гирлянди) от листа за аксесоар към собствения тоалет или за украса на помещенията.


3. Приготвяне на „вкусни специалитети” по собствена рецепта и включването им в саморежисирана, импровизирана игра (игри „на семейство”, „на гости” или „на ресторант”).


4. Правене на салати и сандвичи с истински продукти по време на излет сред природата (сюжетно-ролеви игри с влизане в ролята на готвачи и на сервитьори).


5. Игра на „Магазин”, в който истинските стоки са заместени с листа, плодове, треви, клончета, камъчета и др.


6. Организиране и провеждане на Есенно модно ревю или карнавал, на които децата се представят с костюми в есенни багри. Някои от тях може да влязат в ролята на горско животно (със съответния костюм) и да демонстрират типичното му за сезона поведение, както и да проведат спонтанен диалог с друго горско животно или да реализират импровизирана театрална мини постановка с импровизиран сюжет.


7. Децата се насърчават да съчинят своя „Есенна приказка”, влизайки в ролята на писатели, а защо не и на художници, които да оформят илюстрациите на книжка с картинки по сюжета на приказката или да оформят декор за театър на маса и реализират куклено представление по сценарий на приказката (кукли-марионетки или малки пластмасови или плюшени играчки).

Весела игра!


109 преглеждания0 коментари

Последни публикации

Виж всички

Юрски парк