Търсене
 • Znamogika

Пътешественици във времето (интерактивно състезание)


Пътешественици във времето

Днес ще направим едно необикновено пътешествие – едно пътуване във времето. Ще посетим във въображението си древни страни и ще се запознаем с техните култури, ще поиграем... И така, да тръгнем от Египет...

1. Древен Египет


Интересни исторически факти:

 • До днес в Египет са открити над 130 пирамиди. Повечето древни египетски пирамиди са били построени като гробници за фараоните (владетелите на Древен Египет) и техните семейства.

 • Задгробният живот бил изключително важен за египтяните. Те вярвали, че ако мумифицират тялото на човека, душата му ще живее вечно.

 • Бинтовете на древна египетска мумия са достигали понякога дължина повече от 1 км и половина.

 • Пирамидата на Хуфу в Гиза е най-голямата египетска пирамида. Тази невероятна структура тежи толкова, колкото 16 Empire State buildings.

 • Египетската азбука съдържа повече от 700 йероглифа.

 • Древните египтяни вярвали в повече от 2000 божества. Те имали богове за всичко, от опасностите до домакинството! Всеки носел различни отговорности и трябвало да бъде почитан, за да може животът да се поддържа в равновесие.

 • Котките били считани за свещени животни от древните египтяни. Повечето семейства са имали котка за домашен любимец, която според тях носела късмет на дома.

 • Египетските мъже и жени носели грим. Очната боя обикновено е зелена (направена от мед) или черна (направена от олово). Освен че осигурява защита от слънцето, египтяните вярват, че гримът има и магически лечебни сили.

 • Древните египтяни са измислили много предмети, които ние ползваме до днес, като хартията, химикалките, ключалките и ключовете и - вярвате или не - пастата за зъби.

 • Древните египтяни също като нас обичали игрите! "Сенет" е най-старата известна игра на дъска. Вместо зар, египтяните използвали 4 плоски дървени клечки, от едната страна бели, а от другата – черни. Лора: Побеждавал този играч, който успеел да доведе всичките си фигури до финала. Тази игра била любимото занимание на фараона Тутанкамон.

Египтяните много обичали математиката. И до днес е известен терминът египетска дроб. Ние също обичаме математическите игри. Е, време е да играем!


Игра 1: “Име в картуш” - писане на собствените имена с помощта на египетската азбука. Таблица на съответствията, както и други интересни материали за Египет може да намерите тук.

Тук освен таблица, има и картуш.


Игра 2: “Аз имам… Кой има…? (дроби)” - карти

Правилата на тази игра може да намерите в нашите учебни комплекти (математика и БЕЛ).


Игра 3: „Тайните на пирамидата“3D или 2D пирамида (с места за отваряне) , в която са скрити задачи - подберете си задачи, според възрастта и материала, който изучавате.

Задача: открийте и разгадайте тайните на тази пирамида.2. Древна Гърция

Огромна планинска верига се разпростира в средата на гръцкия полуостров. Хората вярвали, че древногръцкият мистичен свят е управляван от малка група мощни богове, които са живели на върха на най-високата планина, планината Олимп. Нейният връх е скрит в мъгла и сняг, и магия.


Интересни исторически факти:

 • Древните гърци наричали себе си „елини“, а страната си – Елада. Историите в „Илиада“ и „Одисея“ ни разказват за живота по тези земи. Древните гърци са допринесли за развитието на науките, философията, политиката и поезията.

 • Древните гърци имали много легенди, които им помагали да научат историята и произхода на своя свят. Това били приказки за богове, но и за митологични чудовища - като например триглавото куче Цербер, което пазело портите на подземния свят; или горгоната Медуза - една магьосница, която с поглед можела да превърне хората в камък; и циклопите, които имали едно око в средата на челото! Тези легенди са известни като древногръцка митология.

 • Статуи на гръцките богове и богини се издигали в храмовете, най-известният от които е Партенонът. Този храм, който се намира в град Атина, столицата на днешна Гърция, е построен в чест на богинята Атина, пазителка на града.

 • Една легенда разказва как хитрите гърци завладяват Троя, като се крият в гигантски дървен кон! Конят бил оставен извън градските стени и, мислейки, че това е подарък, троянците го вкарват вътре. Вътре в този кон, обаче, се криели гръцки войници. Тяхната цел била да се промъкнат и да завладеят града. Затова, ако чуете някой да казва "троянски кон", бъдете много внимателни.

 • Знаете ли, че древните гърци са измислили театъра? Те обичали да гледат пиеси, а повечето градове имали свой театър - достатъчно голям, за да побере 15 000 души! Само мъже и момчета можели да бъдат актьори и да носят маски, с които да показват на публиката дали техният герой е щастлив или тъжен. Някои от маските имали две лица, така че актьорът можел да ги обърне, за да промени настроението си за всяка от сцените.

 • Древните гърци имали много празници в чест на боговете. В прослава на Зевс, например, се провеждат първите гръцки олимпийски игри в град Олимпия. Победителите във всяко състезание получавали венец от листа, а когато се върнели у дома, им се давала безплатна храна и най-хубавите места в театъра.

 • Гръцките олимпийски игри включвали петобой: няколко изпитания за сила и издръжливост, като хвърляне на диск, хвърляне на копие, скок на дължина, бягане и борба. На хиподрума се надбягвали с коне и колесници.

 • На жените било позволено да вземат участие само в надбягването с коне и колесници. Игрите били много жестоки и не свършвали, докато един от състезателите не се признае за победен.

 • Градовете-държави често воювали, но точно преди Олимпиадата било прието да спират военните действия, така че всеки да може да пътува безопасно до Олимпия.

 • Елините, подобно на други древни народи, се интересували от астрономия. Тяхната небесна карта, както и много названия, са останали в съвременната наука.

Астрономическата дейност на хората може да се проследи много назад във времето - например в „Текстове от пирамидите“. Древните хора наблюдавали и записвали периодичните изменения - смяната на деня с нощта, смяната на фазите на Луната, смяната на сезоните, проследявали движенията на звездите, които оформили в съзнанието си като съзвездия - комбинация от звезди, които свързват с някакъв познат или пък фантастичен образ. Зодиакалните знаци, например, които познаваме, са такива образи. Ние също ще се позанимаваме с астрономия – ще направим един интерактивен часовник на съзвездията.


Игри за съзвездията

Игра 1: Интерактивен часовник на съзвездията

А. Изработване на часовник на съзвездията от зодиака (свързване по пунктир на съзвездията върху циферблата; после закачване с щипки на съзвездията отстрани. На циферблата – имената с печатни букви; на картите с щипките – с ръкописни.

Б. Откриване на съзвездия по инструкция и преместване на стрелката (посочване).

Игра 2: Кутия на съзвездията.

Игра 3: Книжка със съзвездия.


И още интересни дейности за съзвездията:

Star Wheel - колело на съзвездията

Stars and Constellations Activity Book

How to make a mini planetarium


Символът на Олимпийските игри

Олимпийски кръгове


Направете си гръцки шлем - маска

Гръцка маска


Знаете ли, че...:

What are stars and constellations?

Amazing Olympic Facts

Богове и герои в Древна Елада3. Япония


Япония е верига от острови по източното крайбрежие на Азия. Това е най-старата монархия в света и начело на нея стои император. Самураите били много способни воини, които се подчинявали на могъщи генерали, наречени шогуни.


Интересни исторически факти:

 • Самураите са японските рицари. „Бушидо“ е техният кодекс на честта. Имали са привилегията да носят по два меча.

 • Бушидо повелява да се запазва самообладание и достойнство при всички обстоятелства, самурят да излъчва спокойствие и сила, честност и вярност, искреност и вежливост, великодушие и доброта, безстрашие и смелост.

 • Япония е островна държава, която дълги години остава изолирана от света и съхранява своите традиции и култура. Японският император на японски се нарича „tenno“. Неговият дворец е в Токио.

 • Фуджияма е най-високата планина в Япония, която всъщност е спящ вулкан. Виктор: Японците и до днес почитат тази красива, огнедишаща планина.

 • Японският език е сложен. За писане се използват две азбуки - хирагана и катакана, както и малко под 2000 най-често използвани йероглифи или канджи, заимствани от Китай.

 • "Икебана" е японско изкуство на аранжирането на цветя. Японките подбират и подреждат цветя, листа, клонки, така че да се покаже тяхната истинска красота и да се изрази настроение или мисъл.

 • "Бонсай" е изкуство за отглеждане на миниатюрни дървета. Борови, кленови, черешови и сливови дървета са най-популярните дръвчета-джуджета.

 • "Оригами" е традиционно японско изкуство да сгъваш от хартия различни фигури, без да лепиш или да режеш хартията. Класическото оригами се сгъва от квадратен лист - 10 на 10 см.

 • Японците много обичат театъра. Двата най-известни класически видове театър са Но и Кабуки, в които актьорите играят по особен начин и са облечени в специални, традиционни костюми. Между другото, традиционното облекло за японците е кимоното. Имат и уличен театър - Бунраку - това е куклен театър, но не за деца.

 • Японците имат кукла, която е един от символите на Страната на изгряващото слънце - това е Дарума – куклата на желанията. Тя е един от най-популярните им талисмани. Дарума японците наричат създателя на дзен будизма, за по-кратко. Той основава също и известния манастир Шаолин. Самият Дарума в Япония се изобразява като кръгла кукла с изпъкнали очи, гъсти вежди и брада. По традиция го боядисват в червено, но се срещат и кукли в жълто, зелено, синьо, златно, бяло... Тази кукла е известна с това, че може да изпълнява всякакви желания. Всяка година хиляди японци участват в този интересен ритуал. Купуват си кукла Дарума от някой от храмовете. Размерите на куклата могат да са миниатюрни или огромни. Куклата няма зеници на очите. След като си намисли желание, притежателят ѝ рисува зеница на едното око. След това куклата се поставя на почетно място в дома. След една година, ако желанието е изпълнено, Дарума получава второ око и го връщат отново на мястото му. Ако Дарума не се е постарал достатъчно, го изгарят в храма и се купува нова кукла. Изгарянето на дарума е пречистващ ритуал, с който се показва на "о-ками", че човекът не се е отказал от целта си, а търси други пътища да я постигне. Освен това, куклата е неваляшка - тя има тежест на дъното, която ѝ позволява да се люлее встрани, но не и да падне. Даже има такава поговорка: "Седем пъти да паднеш и осем пъти да се изправиш като Дарума." Дарума е и символ на късмета и благосъстоянието.


В Поднебесната империя (т.е. Китай) пък се считало, че магическият квадрат носи късмет, ако е подреден по определен начин, с числата от 1 до 9. Ще решим сега един Дарума магически квадрат.

На всяко дете се дава маг. квадрат с шаблончета със съответните кукли дарума – червена, жълта и зелена (дадени са като отделни квадратчета за подреждане).


Три известни и лесни японски песни с движения, които може да разучите:

げんこつ山のたぬきさん

アルプス一万尺〈振り付き〉

きらきらぼし〈振り付き〉


Още интересни дейности:

Жерав книгоделител

Оригами кимоно

Още оригами с диаграми (инструкции) - огромен избор от оригами-инструкции за принтиране


Знаете ли, че...

Kakeshi dolls

Lucky cats4. Индия

Да продължим нашето пътуване из Азия. Този път ще се върнем във времето на Махабхарата и Рамаяна, после ще се оставим свещената река Ганг да ни носи по течението на времето...


Интересни исторически факти:

 • Преди хиляди години много напреднали в развитието си хора, се установили по поречието на река Инд и построили добре планирани градове. Какво се случило с хората от Мохѐнджо Дáро и Харапа не знаем. Знаем само, че по-късно от Централна Азия пристига нова група арийци. Времето на империята Гупта се счита за „златен век“ на Индийската цивилизация.

 • Хората в древна Индия умеели да разказват прекрасни истории. Кой не е чувал за Махабхарата - сказанието, състоящо се от 100 000 куплета. Това е една от най-дългите поеми в света. В началото се казва: „Каквото може да се намери тук, може да се намери и другаде. Каквото не може да се намери тук, не може да се намери другаде.“ Ние също научихме за какво се разказва там от Индийските приказки.

 • От хиляди години уважението към живота на животните е важна част от вярванията на индианците. По-специално кравите се считат за свещени животни и ни кой няма право да им нанася вреда или да ги безпокои. Дори им е позволено да се скитат из градските улици, което често причинява задръствания.

 • Индия е огромна страна с древно наследство и интересни традиции. Една от тях е изработването на мандала.

Затова сега ще изработим една по-специална мандала - do-a-dot мандала - в нея белите кръгове се запълват с пластилин или със специални маркери, може и с акварелна или темперна боя. Тази мандала е специална - космическа.


Менди - какво е това?

Изкуството на рисуваните длани

Henna Hand Designs

Mandala Art


Знаете ли, че...

10 вдъхновяващи факта за Индия

Невероятната Индия

Индия - среща с различни религии

What is hinduism?

What is budhism?

What is Sikhism?

What is Jainism?

Дивали - празникът на божествената светлина5. България


Няма как в това пътуване да не разкажем за нашата родина – България – една страна с древна история и интересни традиции, страна древна, но и млада...


Родино мила

Георги Веселинов

България!

Че кой ли я не знае!

На здравец и на рози тя ухае.

В небето чак

опират планините.

Като море са ширни равнините.

Земята ражда

жито благодатно,

най-сладки плодове и грозде златно.

Най-хубавите

песни тук се пеят.

Най-светлите звезди над нея греят.

Родна стряха

Ран Босилек

Бяла спретната къщурка.

Две липи отпред.

Тука майчина милувка

сетих най-напред.

Тука, под липите стари

неведнъж играх;

тука с весели другари

скачах и се смях.

Къщичке на дните злати!

Кът свиден и мил!

И за царските палати

не бих те сменил!


Стихотворения за деца

Празничен календар на българчето


Игри и дейности:

1. Решаване на ребус. Може да сменяте задачите, според възрастта на децата и материала, който искате да упражните.

("Рас-те, но не ста-ре-е.")


2. Да напишат девиза на София върху лентата на герба на София.


3. Тест: Избери верния отговор (устно)

- континент

1. Пловдив; 2. Испания; 3. Европа.

- държава

1. Хималаи; 2. България; 3. Антарктида

- град

1. Дунав; 2. София; 3. Марс

- галактика