Търсене
 • Znamogika

Пътешественици във времето (интерактивно състезание)


Пътешественици във времето

Днес ще направим едно необикновено пътешествие – едно пътуване във времето. Ще посетим във въображението си древни страни и ще се запознаем с техните култури, ще поиграем... И така, да тръгнем от Египет...

1. Древен Египет


Интересни исторически факти:

 • До днес в Египет са открити над 130 пирамиди. Повечето древни египетски пирамиди са били построени като гробници за фараоните (владетелите на Древен Египет) и техните семейства.

 • Задгробният живот бил изключително важен за египтяните. Те вярвали, че ако мумифицират тялото на човека, душата му ще живее вечно.

 • Бинтовете на древна египетска мумия са достигали понякога дължина повече от 1 км и половина.

 • Пирамидата на Хуфу в Гиза е най-голямата египетска пирамида. Тази невероятна структура тежи толкова, колкото 16 Empire State buildings.

 • Египетската азбука съдържа повече от 700 йероглифа.

 • Древните египтяни вярвали в повече от 2000 божества. Те имали богове за всичко, от опасностите до домакинството! Всеки носел различни отговорности и трябвало да бъде почитан, за да може животът да се поддържа в равновесие.

 • Котките били считани за свещени животни от древните египтяни. Повечето семейства са имали котка за домашен любимец, която според тях носела късмет на дома.

 • Египетските мъже и жени носели грим. Очната боя обикновено е зелена (направена от мед) или черна (направена от олово). Освен че осигурява защита от слънцето, египтяните вярват, че гримът има и магически лечебни сили.

 • Древните египтяни са измислили много предмети, които ние ползваме до днес, като хартията, химикалките, ключалките и ключовете и - вярвате или не - пастата за зъби.

 • Древните египтяни също като нас обичали игрите! "Сенет" е най-старата известна игра на дъска. Вместо зар, египтяните използвали 4 плоски дървени клечки, от едната страна бели, а от другата – черни. Лора: Побеждавал този играч, който успеел да доведе всичките си фигури до финала. Тази игра била любимото занимание на фараона Тутанкамон.

Египтяните много обичали математиката. И до днес е известен терминът египетска дроб. Ние също обичаме математическите игри. Е, време е да играем!


Игра 1: “Име в картуш” - писане на собствените имена с помощта на египетската азбука. Таблица на съответствията, както и други интересни материали за Египет може да намерите тук.

Тук освен таблица, има и картуш.


Игра 2: “Аз имам… Кой има…? (дроби)” - карти

Правилата на тази игра може да намерите в нашите учебни комплекти (математика и БЕЛ).


Игра 3: „Тайните на пирамидата“3D или 2D пирамида (с места за отваряне) , в която са скрити задачи - подберете си задачи, според възрастта и материала, който изучавате.

Задача: открийте и разгадайте тайните на тази пирамида.2. Древна Гърция

Огромна планинска верига се разпростира в средата на гръцкия полуостров. Хората вярвали, че древногръцкият мистичен свят е управляван от малка група мощни богове, които са живели на върха на най-високата планина, планината Олимп. Нейният връх е скрит в мъгла и сняг, и магия.


Интересни исторически факти:

 • Древните гърци наричали себе си „елини“, а страната си – Елада. Историите в „Илиада“ и „Одисея“ ни разказват за живота по тези земи. Древните гърци са допринесли за развитието на науките, философията, политиката и поезията.

 • Древните гърци имали много легенди, които им помагали да научат историята и произхода на своя свят. Това били приказки за богове, но и за митологични чудовища - като например триглавото куче Цербер, което пазело портите на подземния свят; или горгоната Медуза - една магьосница, която с поглед можела да превърне хората в камък; и циклопите, които имали едно око в средата на челото! Тези легенди са известни като древногръцка митология.

 • Статуи на гръцките богове и богини се издигали в храмовете, най-известният от които е Партенонът. Този храм, който се намира в град Атина, столицата на днешна Гърция, е построен в чест на богинята Атина, пазителка на града.

 • Една легенда разказва как хитрите гърци завладяват Троя, като се крият в гигантски дървен кон! Конят бил оставен извън градските стени и, мислейки, че това е подарък, троянците го вкарват вътре. Вътре в този кон, обаче, се криели гръцки войници. Тяхната цел била да се промъкнат и да завладеят града. Затова, ако чуете някой да казва "троянски кон", бъдете много внимателни.

 • Знаете ли, че древните гърци са измислили театъра? Те обичали да гледат пиеси, а повечето градове имали свой театър - достатъчно голям, за да побере 15 000 души! Само мъже и момчета можели да бъдат актьори и да носят маски, с които да показват на публиката дали техният герой е щастлив или тъжен. Някои от маските имали две лица, така че актьорът можел да ги обърне, за да промени настроението си за всяка от сцените.

 • Древните гърци имали много празници в чест на боговете. В прослава на Зевс, например, се провеждат първите гръцки олимпийски игри в град Олимпия. Победителите във всяко състезание получавали венец от листа, а когато се върнели у дома, им се давала безплатна храна и най-хубавите места в театъра.

 • Гръцките олимпийски игри включвали петобой: няколко изпитания за сила и издръжливост, като хвърляне на диск, хвърляне на копие, скок на дължина, бягане и борба. На хиподрума се надбягвали с коне и колесници.

 • На жените било позволено да вземат участие само в надбягването с коне и колесници. Игрите били много жестоки и не свършвали, докато един от състезателите не се признае за победен.

 • Градовете-държави често воювали, но точно преди Олимпиадата било прието да спират военните действия, така че всеки да може да пътува безопасно до Олимпия.

 • Елините, подобно на други древни народи, се интересували от астрономия. Тяхната небесна карта, както и много названия, са останали в съвременната наука.

Астрономическата дейност на хората може да се проследи много назад във времето - например в „Текстове от пирамидите“. Древните хора наблюдавали и записвали периодичните изменения - смяната на деня с нощта, смяната на фазите на Луната, смяната на сезоните, проследявали движенията на звездите, които оформили в съзнанието си като съзвездия - комбинация от звезди, които свързват с някакъв познат или пък фантастичен образ. Зодиакалните знаци, например, които познаваме, са такива образи. Ние също ще се позанимаваме с астрономия – ще направим един интерактивен часовник на съзвездията.


Игри за съзвездията

Игра 1: Интерактивен часовник на съзвездията

А. Изработване на часовник на съзвездията от зодиака (свързване по пунктир на съзвездията върху циферблата; после закачване с щипки на съзвездията отстрани. На циферблата – имената с печатни букви; на картите с щипките – с ръкописни.

Б. Откриване на съзвездия по инструкция и преместване на стрелката (посочване).

Игра 2: Кутия на съзвездията.

Игра 3: Книжка със съзвездия.


И още интересни дейности за съзвездията:

Star Wheel - колело на съзвездията

Stars and Constellations Activity Book

How to make a mini planetarium


Символът на Олимпийските игри

Олимпийски кръгове


Направете си гръцки шлем - маска

Гръцка маска


Знаете ли, че...:

What are stars and constellations?

Amazing Olympic Facts

Богове и герои в Древна Елада3. Япония


Япония е верига от острови по източното крайбрежие на Азия. Това е най-старата монархия в света и начело на нея стои император. Самураите били много способни воини, които се подчинявали на могъщи генерали, наречени шогуни.


Интересни исторически факти:

 • Самураите са японските рицари. „Бушидо“ е техният кодекс на честта. Имали са привилегията да носят по два меча.

 • Бушидо повелява да се запазва самообладание и достойнство при всички обстоятелства, самурят да излъчва спокойствие и сила, честност и вярност, искреност и вежливост, великодушие и доброта, безстрашие и смелост.

 • Япония е островна държава, която дълги години остава изолирана от света и съхранява своите традиции и култура. Японският император на японски се нарича „tenno“. Неговият дворец е в Токио.

 • Фуджияма е най-високата планина в Япония, която всъщност е спящ вулкан. Виктор: Японците и до днес почитат тази красива, огнедишаща планина.

 • Японският език е сложен. За писане се използват две азбуки - хирагана и катакана, както и малко под 2000 най-често използвани йероглифи или канджи, заимствани от Китай.

 • "Икебана" е японско изкуство на аранжирането на цветя. Японките подбират и подреждат цветя, листа, клонки, така че да се покаже тяхната истинска красота и да се изрази настроение или мисъл.

 • "Бонсай" е изкуство за отглеждане на миниатюрни дървета. Борови, кленови, черешови и сливови дървета са най-популярните дръвчета-джуджета.

 • "Оригами" е традиционно японско изкуство да сгъваш от хартия различни фигури, без да лепиш или да режеш хартията. Класическото оригами се сгъва от квадратен лист - 10 на 10 см.

 • Японците много обичат театъра. Двата най-известни класически видове театър са Но и Кабуки, в които актьорите играят по особен начин и са облечени в специални, традиционни костюми. Между другото, традиционното облекло за японците е кимоното. Имат и уличен театър - Бунраку - това е куклен те