Търсене
  • Znamogika

Как да използваме pdf-файл за учене и/или игра в онлайн или офлайн режим


Тенденцията да се пренася ученето в онлайн режим, предпочитанието на децата да ползват дигитални устройства както за комуникация и развлечение, така и за учене, налага да преразгледаме някои от своите консервативни възгледи за това, че този тип учене е "нереално" и "некачествено", като предизвикаме сами себе си и оползотворим максимално потенциала, който се крие в ИКТ и отговорим на интересите и потребностите на децата от нов тип учене. За целта е добре да намерим подходящи ресурси, с които да осигурим най-доброто и качествено учене чрез игра и учене чрез проучване.

Дигиталните ресурси отдавна се използват от учители и родители по цял свят. Нещо повече, те са естествена и неотменна част от процеса на обучение в училище (в т.ч. от 5-годишна възраст нагоре, а в някои страни и по-рано) и вкъщи.

Е-книгите (е-учебниците и образователните е-ресурси въобще) може да се ползват дигитално както индивидуално, така и за цял клас или група.


Pdf-файловете са най-разпространеният и удобен дигитален формат. Ето няколко възможности за работа с тях (освен класическото принтиране):

1. работа на интерактивна дъска с използване на опциите, които тя предлага за писане, оцветяване, добавяне на образи и знаци и т.н.;

2. индивидуална работа с ресурса (на персонален лаптоп, таблет, смартфон и т.н.) - може да инсталирате приложение, с помощта на което детето да пише и рисува върху файла. Върху тъчскрийн, с пръст или със стилус, писането и рисуването върху такъв файл е много лесно и удобно. Става дори и с мишка (вградена или външна).

3. инсталиране на pdf-редактор или качване на файла в онлайн pdf-редактор. Още една добра възможност, налична и онлайн, и офлайн.

4. интерактивен молив за работа офлайн;

5. онлайн интерактивна дъска:

а) бяла дъска, интегрирана с Google Drive

б) интерактивна дъска, идеална за съвместна работа

Дадените два варианта предлагат и безплатни планове с достатъчно функционалности.

Още възможности може да откриете тук

6. конвертиране на pdf-файла в картинни файлове, които да използвате поотделно:

а) вариант 1

б) вариант 2


Ползите от това, да се учи и играе дигитално, са много. Ето три от тях:

  1. Повече функционалности, повече възможности за интеракция и отиграване.

  2. Пестим хартия - пазим природата.

  3. Не е нужно да влачим със себе си купища книги, тетрадки или листове. Дигиталните устройства са леки, удобни и лесно преносими навсякъде - в парка, в планината, на плажа...


Нашите образователни е-ресурси са налични както в Знамогическото училище, така и в специално създадената за целта двуезична онлайн книжарничка Знамогикон.

Не пропускайте да проверите предложените варианти с помощта на нашите електронни ресурси.

Приятна и ползотворна работа!


280 преглеждания0 коментари

Последни публикации

Виж всички

Юрски парк