Търсене
  • Znamogika

Интерактивно състезание по пътна безопасност (БДП)

Актуализирано: 30 янр 2020

Безопасността на движение по пътищата е тема, по която непрекъснато се дискутира. Причината я знаем всички. Какво можем да направим? Да изградим култура на движение по пътищата. Откъде да започнем? От детската градина и училището.

В тази посока е нашата идея за състезание по БДП.


І игра: Какъв знак съм аз? Поставени са четири пътни знака в четирите ъгъла на стаята - по един от всеки основен вид (забранителен, задължителен, предупредителен и указателен). Участниците в играта са облечени с престилки с изобразени пътни знаци. При сигнал „Намери своето място“, всеки трябва да застане до съответния знак от неговия вид. Питаме децата до съответния стационарен знак: защо са застанали точно там; те от кой вид са; какво отличава този знак от другите – форма, цветен кант и т.н.


ІІ игра: Онлайн игра: Игрите на Изи по безопасност на движението


Игра: "Кой е този звук?"

Превод на текста от английски: Изи: Здравейте, деца! Да видим дали познавате звуците на уличното движение. Кликнете на звука, а после на картинката, която съответства на този звук. Слушайте внимателно! Коментари на Изи следват при всеки отговор/клик на детето със стилуса на интерактивната дъска (на лаптопа, таблета и т.н.).

При вярно отгатнат звук: А. Велосипеди. Точно така. Натиснете звънеца, за да уведомите другите, че сте наблизо. В. Светофари. Правилно! Изчакайте, докато зеленото човече ви каже, че е време да пресечете и винаги спирайте, ослушвайте се и мислете, преди да пресечете. С. Полицейска кола. Вярно! Когато чуете полицейска сирена, трябва да сперет и да се огледате. Може да има опасност наблизо. D. Влак. Точно така! Изчакайте, докато влакът премине и сигналните светлини спрат да светкат, преди да пресечете ж.п. линия. E. Камион. Правилно! Когато камионът дава на заден ход, уверете се, че не сте на пътя му и шофьорът може да ви види. F. Ходене. Вярно! Когато вървите по оживена улица, винаги се дръжте за ръката на по-голям човек. Не тичайте напред и стойте далеч от бордюра. G. Мотор. Точно така! Мотоциклетите понякога не се виждат и могат да профучат край нас неочаквано. Винаги спирайте, оглеждайте се, ослушвайте се, мислете и отново се огледайте, преди да пресечете. H. Училищен автобус. Правилно! Винаги изчаквайте автобуса да отмине, преди да пресечете улицата. При сгрешен звук: Не съвсем! Опитай пак! Накрая (след отгатнати всички звуци): Чудесно се справихте! Когато познаваш звуците на уличното движение, това да ти помага да се движиш безопасно. Запомнете винаги да спирате, да се оглеждате, ослушвате и мислите, преди да пресечете улицата.

На посочения сайт може да намерите още много интересни онлайн игри по пътна безопасност.

ІІІ игра: „Гатанки“.

„Кой водача проверява за колан или за фар? И така живот спасява той на млад и стар?“ Що е то? (полицай)

„По асфалтирания път колите весело летят. Край пътя на железен крак стои на стража наш познат.“ Що е то? (пътен знак)

„С пешеходци и шофьори Той по цели дни говори не със думи, с цветовете Казва: - Спрете! Преминете!“ Що е то? (светофар)

„Братовчедка съм на коня, черно-бяла съм фурия. Колите спирам с магия. Видиш ли ме ти – спри, Огледай се и премини!“ Що е то? (пешеходна пътека)

„Тихо превозно средство на две колела. Няма нужда от резервоар за храна. Природата с газове не замърсява. Закъсняваш ли за работа – спасява.“ Що е то? (велосипед)


„Звяр на колелета две. Леле, чуй го как реве! Но послушен става звяра, щом внимателно се кара!“ Що е то? ( мотоциклет)


ІV игра: Разрешено или забранено?

– Пешеходец се движи по тротоар. – Кола тръгва на червен светофар. – Един човек слиза от превозно средство в движение. – Улицата се пресича там, където ти е удобно. – Момчета играят с топка на игрището. – Две деца се возят на велосипед. – Майка с количка пресича по пешеходна пътека.

V игра: „Магически квадрат" Пред всеки отбор има по един магически квадрат за довършване и плик с останалите елементи. Децата подреждат елементите върху квадрата така, че на всеки ред и всяка колона да има само по един от вид.

VІ игра: “Избери верния отговор“

• Движете се по ......................... част на тротоара, колкото се може по-далеч от платното за движение.

(1. външната; 2. средната; 3. вътрешната)

• Движете се плътно ............. по улици без тротоар и срещу движението на насрещните автомобили.

(1. вдясно; 2. вляво; 3. в средата)

• Преминавайте по пешеходната пътека с ................, макар да имате предимство.

(1. GSM; 2. внимание; 3. колело)

• Пресичайте само на ............. светлина на светофара, като отново се огледате в двете посоки.

(1. жълта; 2. червена; 3. зелена)

• Когато пресичате – първо се огледайте наляво, после надясно и по средата на улицата пак ...................

(1. надясно; 2. наляво; 3. направо)

• Никога не пресичайте улицата ................, между паркирани коли и пред спрял на спирка автобус.

(1. с тичане; 2. говорейки с приятел; 3. със сандвич)

• При натоварено кръстовище, помолете по-....................... от вас човек да преминете с него.

(1. силен; 2. висок; 3. възрастен)

• Не преминавайте пред и зад спряло превозно средство, защото нямате .....................

(1. талон; 2. разрешително; 3. видимост)

• Не ................... около спрели и паркирали автомобили.

(1. играйте; 2. пейте; 3. викайте)

• Винаги носете предпазна ...................., когато карате велосипед.

(1. жилетка; 2. маска; 3. каска)

• Карайте велосипед на ..................... за тази цел места.

(1. разрешените; 2. осветените; 3. оцветените)

VІІ игра: „На път за училище“ Двата отбора получават по три картини с различни пътни ситуации. Задачата е да очертаят с флумастер върху всяка от тях най-безопасния път от вкъщи до училище. Пред децата се поставят макети "На път за училище". Може да си изработите сами, а може да ползвате и тези (с абонамент):

Лабиринт 1

Лабиринт 2

Лабиринт 3

Може да свалите и от тук или тук (безплатно).


VІІІ игра: “Довърши изреченията“

• Не играйте на пътното платно и по кръстовищата, а на ...............................

• Не излизайте внезапно на ...................., защото .................

• Помнете, че на пътя има агресивни водачи на пътни превозни средства, които ........................

• Не излизайте на улицата с велосипед преди да сте сигурни, че ........................... и го управлявате отлично.

• Когато управлявате вашия велосипед трябва да знаете, че е опасно да се движите...............................

• Движете се плътно вдясно на платното за движение и ........................... преди да завиете или спрете.


ІХ игра: БДП-часовник 1) Децата изработват интерактивен часовник, на циферблата на който вместо цифри има пътни знаци. Задачата е до всеки знак децата да поставят подходящата пътна ситуация от външната страна, с помощта на щипка (картинката на пътната ситуация е закрепена на щипка, така че при поставяне на щипката от външната страна на кръга, тя да се вижда до съответния пътен знак от кръга). 2) По зададено указание, децата поставят стрелката на часовника да сочи съответния знак.

Материали: Ситуации за интерактивен часовник ​Интерактивен часовник - help file Пътни знаци може да изтеглите и от тук

Х игра:

1 вар.: Интерактивна пчела Bee-bot

Изработва се БДП интерактивно килимче – един кадастрон се разчертава като квадратна мрежа. Във всеки квадрат от мрежата се залепва картинка. Някои от картинките са пътни знаци, а други просто са свързани тематично с уличното движение. Маркира се място за начало на движението на пчелата.

Задават се указания: „Заведи пчелата до забранителен знак“; „Заведи пчелата до предупредителен знак“; „Заведи пчелата до знака Забранено, който указва, че има паркинг“, „Заведи пчелата до задължителен знак“; „Заведи пчелата до указателен знак“ ;Заведи пчелата до знака Забранено движението на автомобили с ремаркета“. Пчелата се нагласява така, че да стигне до мястото.

2 вар.: Морски шах – Ако не разполагате с такава пчела, не по-малко развиващо е това килимче да се използва за игра на морски шах (в случая – на „уличен шах“). Децата в отговор на указанията, посочат координатите на съответния знак. Вместо думата „пчела“, използвате име на дете. Отстрани на килима трябва да маркирате вляво (в колона) цифрите – 1, 2, 3......, а отгоре (в редица) – буквите – А, Б, В........

Отговорите на VІ и VІІІ игра може да намерите тук.

2410 преглеждания0 коментари